WhatsApp ima novu funkciju – Chat Lock

WhatsApp je nedavno predstavio novu funkciju nazvanu Chat Lock, koja će korisnicima popularne aplikacije omogućiti da zaštite privatnost svojih chatova.

Ova inovativna mogućnost omogućuje korisnicima da “zaključaju” određene chat-ove, koji se zatim čuvaju u posebnom folderu koji je dostupan samo nakon biometrijske identifikacije, skeniranja otiska prsta ili lica, ili unošenja trenutne šifre. Kada je Chat Lock aktiviran, zaključani chatovi se skrivaju u notifikacijama.

Da biste koristili ovu funkciju, jednostavno dodirnite chat ili grupu koju želite zaključati, a zatim odaberite opciju Chat Lock. Kada želite pročitati zaključan chat, samo unesite šifru ili izvršite biometrijsko skeniranje.

WhatsApp ističe da je ova nova funkcija idealna za one koji dijele telefon s članovima porodice ili žele sakriti sadržaj određenih chatova od korisnika koji privremeno dođu u posjed njihovog telefona. Ako je potreban dodatni nivo sigurnosti – moguće je u potpunosti zaključati pristup aplikaciji WhatsApp.

WhatsApp planira uvođenje dodatnih funkcionalnosti za Chat Lock, uključujući kreiranje posebnih šifara za svaki chat, ali i novi alat koji će omogućiti zaključavanje na više uređaja. WhatsApp aktivno radi na poboljšanju sigurnosti i pouzdanosti aplikacije, a nedavno je unaprijedio sistem verifikacije kako bi otežao pristup hakerima i uvedene su nove opcije za nestajuće poruke.

U procesu lansiranja je i nova opcija Edit koja će omogućiti korisnicima da uređuju i mijenjaju poslate poruke.