Google Maps olakšava pronalazak punjača za električni automobil

Google Maps će vozačima električnih vozila olakšati pronalazak najbližih i najboljih punjača.

Naime, Google Maps dobija nove funkcije namijenjene samo vozačima električnih vozila. One uključuju i pružanje specifičnih informacija o lokacijama punjača za električna vozila i hotelima sa punjačima, tako da oni kojima treba i smještaj sve to obave na licu mjesta.

Na taj način vozačima će pomoći da unaprijed planiraju zaustavljanja za punjenje na svojim putovanjima bez gubljenja vremena ili skretanja sa planirane rute, ukoliko je to moguće.

Prošle godine u SAD-u je prodato 1,6 miliona električnih vozila, što je povećanje od 60% u odnosu na 2022. Takođe, mnogo ovakvih vozila sada se kreće širom planete, a jedan od problema koje vlasnici imaju je pronalazak punjača.

Ova opcija na Google Maps, koju pokreće vještačka inteligencija, mogla bi im te muke olakšati. Google je došao do informacija o lokacijama punjača na osnovu miliona recenzija koje su korisnici objavili na Google kartama, čak i uključujući vrstu utičnice koju su koristili i vrijeme punjenja.

Dok ste u pokretu, Google Maps u automobilu takođe će prikazati punjače u blizini, uključujući trenutnu dostupnost priključka i brzinu punjenja. Aplikacija će predložiti najbolje lokacije za punjenje na putovanjima sa jednim i više zaustavljanja.

Automobili sa ugrađenim Google-om prvi će dobiti ove opcije u nadolazećim mjesecima, objavila je kompanija.