Apple dozvolio Google Maps za iPhone

Apple je najavio da će sljedeće godine otvoriti vrata za druge aplikacije navigacija koje korisnici mogu postaviti kao podrazumijevane na iOS operativnom sistemu.

To znači da će aplikacije poput Google Maps ili Waze imati priliku da postanu podrazumijevana navigacija za iPhone umjesto dosadašnjeg Apple Maps servisa, zahvaljujući EU Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

U skladu sa ovim zakonom, Apple je nedavno počeo da ukida različita ograničenja na svom operativnom sistemu za pametne telefone. To uključuje omogućavanje instaliranja aplikacija direktno sa interneta ili iz drugih prodavnica aplikacija koje nisu App Store. Ova promjena ide ruku pod ruku sa izvještajem koji je američka kompanija objavila prošle nedjelje o tome kako se priprema da napravi promjene u svom radu kako bi se uskladila sa zakonodavstvom EU.

Apple ističe da se nada da će omogućiti ovu opciju do marta 2025. godine. To znači da će svaki put kada korisnik pokrene navigaciju direktno koristiti mapu koju je izabrao, bez vođenja na Apple Maps. Međutim, budući da se ova promjena odnosi na usklađivanje sa EU zakonom, nije potpuno jasno da li će biti omogućena i u državama koje nisu članice Unije.

Ovo je dio širih promjena koje Apple sprovodi kako bi se prilagodio zahtjevima zakona. Nedavno je u iOS 17.4 verziji omogućio korisnicima iPhone-a da mijenjaju podrazumijevani internet pregledač sa Safari-ja na Google Chrome, Edge i druge. Ipak, ova opcija je ograničena samo na EU i nije dostupna u drugim zemljama.