Šta je pristupni ključ i hoće li poslati lozinke u istoriju

Passkey tehnologija obećava revoluciju u načinu pristupa nalozima na internetu, bez potrebe za klasičnim lozinkama. Ova nova metoda autentifikacije slična je dvofaktorskoj autentifikaciji, ali nudi korisnicima lakši i efikasniji način pristupa njihovim nalozima.

Umjesto klasičnog unosa lozinke, korisnici mogu koristiti pristupne ključeve, koji omogućavaju prijavu na sajtove i aplikacije na sličan način kao otključavanje telefona – putem otiska prsta, prepoznavanja lica ili unosa PIN koda. Ova tehnologija je bezbjednija od lozinki jer se informacije čuvaju na uređaju, a ne u oblaku.

U poređenju sa tradicionalnim lozinkama koje se mogu dešifrovati, pristupni ključevi koriste end-to-end enkripciju, što ih čini sigurnijim. Svaki pristupni ključ sadrži par ključeva – javni i privatni, pri čemu se javni čuva na web sajtovima, dok se privatni nalazi na uređaju korisnika. Prijava se obavlja tako što uređaj šalje zahtjev, a sajt ili aplikacija vraća zadatak koji se može riješiti samo uz odgovarajući privatni ključ.

Pristupni ključevi su dostupni na različitim uređajima i operativnim sistemima, omogućavajući korisnicima da se prijavljuju na sajtove putem biometrijskih metoda ili putem USB flash diskova. Ove ključeve podržavaju mnoge kompanije i servisi, kao što su Google, Microsoft, Adobe, Amazon, što ukazuje na potencijalnu širu primjenu ove tehnologije.

Iako pristupni ključevi još nisu dominantan način prijave, njihova jednostavnost, praktičnost i bezbjednost daju im realne šanse za dugoročni uspjeh. Ključna je podrška programera i vlasnika sajtova, koji će odlučiti da li će ova tehnologija postati standard u budućnosti.