Instagram uvodi novi alat s ciljem zaštite korisnika

Kompanija Meta, u čijem je vlasništvu više društvenih mreža, među kojima je i Instagram, najavila je nove korake s ciljem zaštite korisnika od “seksualnog iznuđivanja” i “drugih oblika zloupotrebe intimnih fotografija”.

Među novim funkcijama koje dobija Instagram je i ona za zamućivanje fotografija koje sadrže golotinju, da bi korisnici “dva puta razmislili prije slanja golišavih fotografija”.

Na Instagram-u će zaštita golotinje biti uključena u zadatim postavkama za tinejdžere, odnosno korisnike mlađe od 18 godina širom svijeta, a aplikacija će takođe prikazati obavještenje odraslima, potičući ih da je uključe.

Prema navodima iz Meta-e, cilj uvođenja ove novine je ne samo da zaštiti ljude od gledanja neželjene golotinje u DM-ovima, već i da ih zaštiti od prevaranata koji bi im mogli slati takve svoje fotografije kako kako bi ih uvjerili da im uzvrate na isti način.

“Dok ljudi velikom većinom koriste DM-ove kako bi podijelili ono što vole sa svojim prijateljima, porodicom…, prevaranti koji se bave seksualnim iznuđivanjem takođe mogu koristiti privatne poruke za dijeljenje ili traženje intimnih fotografija”, navela je Meta.

Dakle, zahvaljujući novoj funkciji, kada korisnici Instagram-a prime fotografiju koja sadrži golotinju, ona će biti automatski zamućena, a oni mogu birati i da je vide, ukoliko žele.

U tom slučaju Instagram će prikazati poruku koja potiče korisnike da ne osjećaju pritisak da odgovore, uz opciju blokiranja pošiljaoca i prijave chata.