Instagram uvodi statuse za korisničke profile

Instagram korisnici će uskoro dobiti ažuriranu i poboljšanu verziju funkcije Notes, koja će postati istaknutija unutar same aplikacije.

Do sada su Notesi bili vidljivi samo iz inboksa Instagrama, ali novi update će omogućiti korisnicima da svoje kratke statuse vide direktno na njihovim profilima. Ova promjena će povećati vidljivost funkcije i pružiti korisnicima novo mjesto za interakciju sa svojim prijateljima, omogućavajući im da direktno komuniciraju putem svojih statusa.

Osim toga, Instagram eksperimentiše sa dodatnim funkcijama za Notes, uključujući “upite” koji će omogućiti korisnicima da postavljaju pitanja svojim prijateljima putem svojih statusa, slično kao što su kolaborativni “add yours” šabloni za Stories.

Notes funkcija će zadržati svoju karakteristiku da ažuriranja budu vidljiva samo 24 sata i dostupna zajedničkim pratiocima, što ih čini idealnim za dijeljenje sa manjim grupama prijatelja. Ove najnovije promjene predstavljaju još jedan korak kompanije Meta u korišćenju Notes funkcije kako bi podstakla korisnike da češće dijele sadržaj sa svojim bližim krugom prijatelja.

Pored toga, Instagram uvodi i novu funkciju izrezivanja, poznatu kao Cutouts, koja će korisnicima omogućiti da kreiraju naljepnice od objekata na svojim fotografijama. Ove naljepnice se mogu dijeliti putem Storiesa ili u Reelu, pružajući korisnicima novi način da kreativno remiksuju svoj sadržaj. Važno je napomenuti da će korisnici imati opciju da onemoguće ovu funkciju ukoliko ne žele da se njihov sadržaj ponovo koristi, što Instagram čini još sigurnijim i fleksibilnijim.