Tehnologije kojima je prošla godina bila posljednja  

Tokom prošle godine svijet se, čini se, zauvijek oprostio od pojedinih tehnologija, uređaja, platformi i kompanija.

Mnoge od njih su poznate i bilježile su dugogodišnje uspjehe, ali iz različitih razloga nisu uspjele da se prilagode novim uslovima.

iPod – muzička revolucija

Prva od njih je iPod, koji je svojevremeno uveo pravu revoluciju u slušanju muzike, ali i u muzičkoj industriji jer je legitimizovao model digitalnog plaćanja za muziku, a muzički albumi su tada otišli u prošlost. Prvi iPod predstavljen je 2001. godine kao mali kompaktan uređaj u koji se moglo uskladištiti hiljade pjesama. Par godina kasnije, kada je predstavljen iPhone, iPod je počeo da gubi svrhu, a u maju prošle godine Apple je konačno objavio da će prestati sa proizvodnjom iPoda touch jedinog koji još bio ostao.

BlackBerry

Ovaj telefon mnogi neće prežaliti iz ranoraznih razloga. BlackBerry je na početku kada se pojavio bio statusni simbol koji je karakterisala velika qwerty tastatura, BBM platforma za poruke i mogućnost slanja mejlova. Međutim, kada se pojavio iPhone i počela ekspanzija telefona sa touch screen-om BlackBerry se nije prilagodio i ostao je privržen već postojećem izgledu. Najzagriženiji fanovi i dalje su koristili BlackBerry baš zbog tastature i izgleda, ali to nije dugo potrajalo i kompanija nije na vrijeme evoluirala i proširila BBM tehnologiju na tržište.

iPhone mini

Nakon dvije generacije Apple je odustao od proizvodnje iPhone mini uređaja, ali korisnici nisu bili iznenađeni. Sa predstavljanjem iPhone 14 serije došao je kraj verziji telefona od 5,4 inča. Razlozi za ovaj potez su slaba prodaja iPhone 12 i iPhone 13 mini telefona, a i tržište je pokazalo da je opredijeljeno za veće uređaje.

Internet Explorer

Prošla godina bila je posljednja za čuveni i “baksuzni” pretraživač Internet Explorer. Explorer se “proslavio“ kao jedan od najgorih internet pretraživača ikad, a zamjerke koje su korisnici imali su brojne: da nije pravilno prikazivao sajtove, prikazivao je previše nepotrebnih prozora ili imao slabu zaštitu. Ipak, imao je svoju ulogu u internet revoluciji jer je bio prvi pretraživač za mnoge, s obzirom da je bio default pretraživač na Windows računarima od 1995. godine.

Google Stadia

Google Stadia je bila zamišljena kao sajt za striming igara u cloudu, ali nikada nije bila masovno prihvaćena i Google je odlučio da je ugasi u setpembru ove godine održavši tako reputaciju kompanije koja često objavljuje nove projekte, ali ih često i gasi.

Meta Portal

Meta Portal je bio zamišljen kao smart displej za video pozive, ali je ugašen 2022. godine kako bi kompanija Meta pokušala bar negdje da uštedi na troškovima. Uređaj nikada nije postigao popularnost i imao je snažnu konkurenciju u vidu iPad-a, Amazon Echo-a i Google's Nest hub uređaja.

FTX

Bankrot FTX platforme za trgovanje kriptovalutama je jedna od najkontroverznijih priča prošle godine. FTX je upumpao ogroman novac za sponzorstva sa sportskim timovima i marketing kako bi reklamirao kriptovalute među korisnicima, ali na kraju se našao u problemu sa likvidnošću u uslijedio je bankrot. Trenutno traje istraga šta se stvarno desilo, ali do sada se zna da je bar milijarda dolara iščezla.