Apple ukida iPod nakon 21 godine

Nakon 2001. kada je lansiran prvi iPod uređaj, Apple je odlučio da je sa proizvodnjom i prodajom ove male džepne muzičke kutije gotovo.

Imao je iPod više modela, a posljednji je svakako iPod Touch, koji se pojavio 2007. godine, i posljednji će i otići u penziju, a prodavaće se dok ga ima u zalihama. Bilo je to u neku ruku očekivano, jer je posljednje “osvježavanje” nekada revolucionarnog gedžeta bilo 2019.

A sve je počelo tako što smo dobili uređaj koji je mogao pohraniti 1.000 numera, a onda je pitanje broja postalo bespredmetno, jer na Apple-ovom streaming servisu ima više od 90 miliona pjesama.

Apple iPod Touch je dizajnirao isti tim koji je nešto kasnije osmislio iPhone, pametni telefon koji je bacio u sjenku i konkurenciju, ali i iPod. U Apple smatraju da je integracijom mogućnosti slušanja muzike na drugim uređajima njihov iPod postao izlišan, jer se muzika sa servisa može slušati i preko iPhone, Apple Watch, HomePod mini, prenosivim računarima Mac, tabletima iPad, a na kraju i na Apple TV.

Zapravo, u svijetu slušanja muzike, danas je fokus stavljen na kvalitet slušalica koje su mahom bežične, koje se mogu povezati sa bilo kojim od ovih pobrojanih uređaja i preko njih pristupiti ogromnoj bazi pjesama te ste prilično autonomni kada je u pitanju kretanje dok ih koristite.