Ugašen Internet Explorer

Internet Explorer, uz koji su mnoge generacije odrastale, zauvijek je nestao. Ugašen je.

Tehnološki gigant Microsoft „penzionisao“ je 15. juna svoj internet pretraživač sa logom u obliku plavog ili bijelog slova „e“. Iako odavno nije najpopularniji, njegovo gašenje kod bivših korisnika probudilo je nostalgiju, te su na društvenim mrežama opraštali od njega.

Podsjećamo, Internet Explorer je lansiran 1995. godine kao dio operativnog sistema Windows 95 i godinama je bio izuzetno popularan. Najdominantniji je bio 2003, kada je imao čak 95 odsto udjela na tržištu. Ipak, vremenom je dobijao sve jaču konkurenciju, tako da je nakon više od 25 godina i vlastita kompanija digla ruke od njega.

Naime, Microsoft je još prošle godine najavio da će ovaj pretraživač biti uklonjen iz većine verzija operativnog sistema Windows 10. Zbog toga u Windows 11, koji je objavljen 2021, nije ni bio uključen. Još 2016. kompanija je prestala da ga razvija s ciljem jačanja novog preglednika – Microsoft Edge-a.

Pad popularnosti Internet Explorer-u donijelo je pokretanje Firefox-a 2004. godine, te Google Chrome-a četiri godine kasnije. Iz Microsoft-a su ranije naveli da će dostojna zamjena Internet Explorer-u biti Microsoft Edge, za koji je rečeno da pruža brže, bezbjednije i modernije iskustvo.

„Nekima bi moglo biti utjeha što Microsoft Edge ima ugrađen režim Internet Explorer (IE mode), tako da možete pristupiti onim starim web lokacijama i aplikacijama zasnovanim na Internet Explorer-u direktno iz Microsoft Edge-a“, naveli su iz kompanije.