Google uvodi podršku za “passkey”

Najnoviji standard za autentifikaciju Passkey imaće Google podršku za Android i Chrome, najavljeno je iz kompanije.

Cilj je da se na ovaj način pojednostavi prijavljivanje u aplikacijama, veb sajtovima i uređajima. Passkey bezbjednosni ključevi su dosta sigurniji od lozinki i drugih načina autentifikacije koji su podložniji krađi, smatraju u Google-u.

“Ne mogu se ponovo koristiti, ne mogu procuriti u slučaju hakovanja servera i štite korisnike od pfishing napada”, rečeno je u kompaniji.

Google podrška za passkey omogućiće da se na više platformi prijavite bez lozinke i kreirate pristupne ključeve na Android uređajima. Funkcija je najavljena u maju ove godine u okviru nastojanja više kompanija da se utvrdi zajednički standard za prijavljivanje bez lozinke.

Pristupne ključeve uspostavila je FIDO Alijansa, a njihova svrha je da zamijene standardne lozinke jedinstvenim digitalnim ključevima koji se čuvaju lokalno na svakom uređaju. Podržavaju ih i Apple i Microsoft.

Prijavljivanje pomoću passkey-a na veb sajt na mobilnom uređaju je jednostavan proces. Sastoji se od dva koraka tokom kojih odaberete nalog na koji želite da se prijavite, a zatim i autentifikaciju otiskom prsta, licem ili oključavanjem ekrana kada se to od korisnika zatraži.

U Google je naglašeno da su passkey ključevi bezbjedni, te da se čuvaju i sinhronizuju sa cloudom preko Google menadžera lozinki, a s ciljem sprečavanja blokade ako eventualno izgubite uređaj koji koristite.