TED Talk: Kako pubertet mijenja vaš mozak

Iako često govorimo o uticaju puberteta na tijelo, ono što se zanemaruje su fascinantne promjene koje se za vrijeme puberteta dešavaju u mozgu.

Pubertet, naime, počinje u mozgu, i traje čak pet godina. Tokom ovog produženog procesa mozak prolazi kroz sopstvenu transformaciju, zahvaljujući estrogenu i testosteronu.

Shannon Odell detaljno u ekudativnom TED Talk videu opisuje ono što znamo – ali i ono što još uvijek ne znamo o pubertetu.

U nekom trenutku, obično između 9. i 14. godine života, pubertet se pokreće kada region mozga poznat kao hipotalamus oslobodi talase specijalizovanog hormona. Autorka primjećuje da bi zgodno bilo da zaspite kao dijete i probudite se kao odrasla osoba, ali ovo sazrijevanje je sporo, a pubertet traje čak 4 do 5 godina.

“Tokom ovog produženog procesa mozak prolazi kroz sopstvenu transformaciju, zahvaljujući ključnim igračima puberteta — estrogenu i testosteronu”, navodi se o ovoj veoma zanimljivoj lekciji. Opisano je kako hormoni proizvedeni u testisima i jajnicima u razvoju putuju do mozga putem krvotoka.

“Jednom kada stignu tamo, oni stupaju u interakciju sa receptorima na neuronima, mijenjajući način na koji pojedinačne ćelije rade i funkcionišu, čineći ih manje ili više uzbudljivim, mijenjajući njihov rast ili preoblikujući svoje veze. Kumulativno, ovo može promijeniti kako se osjećate, kako razmišljate i kako se ponašate”, navodi se u videu.

Pogledajte i poslušajte ga: