NFT prevare i kako ih izbjeći

Iako je mnogima koncept kriptovaluta nejasan, činjenica je da je od početka godine prodaja NFT-a skočila za četiri milijarde dolara.

Od početka godine, u Google pretraživaču je srušen rekord ukucavanja ove ključne riječi, što nam dovoljno govori o interesu ljudi za nezamjenljive tokene. Kako skače interesovanje, tako raste i prodaja, ali ne smijemo zaboraviti ni – broj prevara.

NFT prevare nastaju kada hakeri pristupe tabli administratora i postave lažne linkove za rudarenje. Iako ta poruka izgleda kao da je došla od organizatora projekta, budite svjesni da slanje pojedinačnih poruka u DM korisnicima nije praksa. Iako ona zvuči više nego primamljivo, budite na oprezu.

Druga vrsta prevara odnosi se na potražnju vašeg privatnog ključa. Ukoliko bilo koji korisnik traži vaš privatni ključ, to nikako ne smijete uraditi.

Od izuzetnog značaja je da imate hardverski novčanik. Ukoliko imate pouzdane saradnike, možete koristiti i softverski novčanik. Najčešće se preporučuju softveri Ladger i Trezor. Neka izbor softvera bude oslonjen na pouzdanost vaših saradnika.

Prije nego što investirate u neku kriptovalutu, morate dovoljno istražiti o njoj. Kada je u pitanje trgovina kriptovalutama, budite spremni na sve, pa i na šansu da izgubiti sve što ste uložili.