Naučnici stvorili superkrpu

Superkrpa “Better picker-upper” upija tri puta više tečnosti od papirnog ubrusa.

Stvorena je pomoću hidrogela – materijala sličnog želatinu u obliku suve ploče. Ova metoda, koja bi mogla dovesti do toga da u bliskoj budućnosti predmeti od ovog materijala budu široko zastupljeni u svakodnevnom životu, predstavljena je u časopisu Matter.

Inače, pojašnjavaju stručnjaci, postoje dvije vrste materijala koji upijaju tečnost – porozni materijali i hidrogelovi. Porozni materijali, poput tkanina i papira su fleksibilni, sklopivi i jednostavni za korištenje, ali ne upijaju baš mnogo. S druge strane, superupijajući hidrogelovi koji su napravljeni od polimera, mreže velikih molekula, mogu upiti vodu više od 100 puta veću od svoje težine. Ipak, mana im je što nisu pogodni za višestruko korištenje. Zbog toga su stručnjaci za stvaranje superkrpe kombinovali svojstva papirnih ubrusa i hidrogela.

Za izradu listova gela, istraživački tim prvo je pomiješao kiselinu, bazu i druge sastojke za hidrogel u vrećici s patentnim zatvaračem. Smjesa je pustila mjehuriće ugljen-dioksida unutar gela, stvarajući porozni materijal nalik pjeni. Zatim je vrećica s stavljena između staklenih ploča kako bi se formirala ploča, da bi nakon toga bila izložena UV svjetlu, koje je sakupljalo tečnost oko mjehurića, ostavljajući pore za sobom.

Na kraju, tim je umočio postavljeni list u alkohol i glicerol i osušio ga. To je omogućilo da osušeni sloj gela ostane mek i fleksibilan, sličan teksturi tkanine. U poređenju sa papirnim ubrusom i platnenom krpom, list gela iste veličine može upiti više od tri puta više tečnosti od drugih.

Superkrpa je u stanju da upije čak 30 puta veću masu vode od svoje, a da nakon toga sa nje ne padne ni kap tečnosti, dok standardne pamučne krpe upijaju znatno manje vode, a i to što upiju cijedi se iz njih kada se podignu. Ova krpa se može rastezati, savijati i sjeći makazama, dakle ponaša se gotovo kao i pamučna.