Naučnici rade na stvaranju vojske solarnih kiborg insekata   

Kako bi mogli istraživati mjesta nepristupačna za mašine i ljude, japanski naučnici su stvorili pomoćnike – „robotizovane“ žohare.

Na leđa ovih velikih, pomalo jezivih buba, stavili su „ranac“ kojim se može upravljati daljinskim upravljačem.

Kako navodi Kenjiro Fukuda, jedan od naučnika, uređaji koji su pričvršćeni za leđa žohara prikupljaju energiju neopohodnu za širenje dometa aktivnosti i funkcionalnosti kiborg insekata.

Kontrola ponašanja žohara vrši se propuštanjem struje kroz jednu stranu njegovog tijela, što ometa pokrete nogu na toj strani, dok noge na suprotnoj strani tijela normalno funkcionišu, čime dolazi do skretanja insekta u željenom pravcu.

Kako bi se obezbijedila dovoljna količina energije za „elektrošokove“, na tijelo bube postavljeni su minijaturni solarni paneli. Dakle, solarne ćelije pune se sunčevom svjetlošću, tako da buba svojim slobodnim kretanjem i izlaskom na svjetlost može da omogući punjenje elektronike.

Zanimljivo je da se ovaj eksperiment sprovodi na žoharima sa Madagaskara, koji šište kada dižu pobunu, pokušavaju privući partnere ili potvrditi dominaciju. Oni su dužine između pet i osam centimetara, što je dobar “prostor” za postavljanje opreme.

Naučnici ističu da je cilj ovog neobičnog projekta stvaranje vojske korisnih kiborg žohara. Naime, kiborg žohari na daljinsko upravljanje mogli bi jednog dana biti angažovani u misijama potrage i spasavanja, ali i korišteni za istraživanja opasnih ili nepristupačnih mjesta.