Kinezi kloniraju kućne ljubimce, raste potražnja

U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu odavno se vrše kloniranja životinja, prije svega u naučne svrhe, a sa razvojem tehnologije  i širenjem znanja iz ove oblasti kloniranje se vrši i za potrebe jačanja bezbjednosti, za vojsku i policiju.

Odavno su Kinezi usavršili kloniranje pasa, gdje su birani najbolji pojednici vrste i klonirani, s ciljem da se njihov gen sačuva i dalje unaprijedi kako bi se dobili superpsi, sa najboljim osobinama, ali i kako bi na taj način skratili vrijeme obuke. Neophodno je naglasiti da eksperimenti koji se sprovode  na životinjama u Kini ne nailaze na osudu, za razliku od istih koji se rade u Evropi i Americi.

Ono što je aktuelno posljednjih godina jeste serijsko kloniranje kućnih ljubimaca – pasa i mačaka. Potražnja za ovakvim ljubimcima porasla je u vrijeme pandemije kovida 19.

Vodeća laboratorija za komercijalno kloniranje u Kini je SinoGene. Klonirane ćelije prebacuju u surogat majku, a iz SinoGene-a ističu da surogat majka čak ne morada bude ni iste vrste.

Cijene kloniranih životinja nisu „povoljne“, naprotiv. Za kloniranu mačku potrebno je izdvojiti 35.000, a psa iznad 50.000 evra.

Naučnici u kloniranju vide spas onih vrsta životinja kojima prijeti izumiranje: pandi, tigrova i sl. Prije par mijeseci uspješno su klonirali arktičkog vuka, koji je odavno pred opasnošću potpunog nestanka. Kao surogat majka za ćelije arktičkog vuka poslužila je ženka psa vrste bigl.