Kako spasiti telefon koji je upao u slanu vodu?

Prilikom odlaska na ljetovanje telefon koji nema IP sertifikat ili vodootpornu masku trebalo bi držati podalje od vode. Ipak, nezgode se dešavaju, te stručnjaci otkrivaju kako reagovati nakon što on, ipak, završi u moru.

Prije svega potrebno ga je što prije pronaći i izvaditi iz vode, ugasiti i dobro obrisati. Ukoliko se radi o modelu kod kojeg se može izvaditi baterija, to odmah treba učiniti. Takođe, poželjno je izvaditi i SIM karticu i memorijske slotove. Sve dijelove do kojih možete doprijeti trebate lagano obrisati destilovanom vodom, kako biste spriječili korodiranje koje izaziva so iz morske vode.

Poznati trik sa stavljanjem mokrog telefona u rižu stručnjaci ne preporučuju, jer on ne daje željene rezultate. Najveći problem je što je u telefon ušla slana voda, čijim sušenjem se problem ne rješava, jer so ne može da ispari, a uzrokuje hrđanje elektronike. Dakle, unutrašnjost uređaja neophodno je isprati čistom vodom.

Iako je rastavljanje telefona za većinu korisnika veoma težak zadatak, u tom slučaju vrijeme igra jako bitnu ulogu, tako da bi, ako nemate mogućnost da telefon odmah predate u ruke stručnjaka, morali sami da se bacite na posao. U tome vam može pomoći sajt iFixit, gdje se mogu naći besplatni vodiči o rastavljanju modernih telefona.

Prema savjetima stručnjaka, nakon što otvorite telefon i rastavite ga, unutrašnjost bi trebalo da isperete destilovanom vodom i ostavite ga jedan čas u 90-procentnom alkoholu. Nakon toga dijelove bi trebalo sušiti 24 časa, te ih vratiti na njihovo mjesto. Ukoliko telefon proradi – obavili ste dobar posao, ako ipak ne – pokušajte ga odnijeti na popravku ili kupite novi. Ako koristite servis za skladištenje podataka u oblaku, možete ponovo imati sve “stare” podatke na novom uređaju.