WhatsApp uvodi korisnička imena 

WhatsApp, popularna mreža za razmjenu poruka, uvodi još jednu novinu – korisnička imena.

Dakle, za identifikaciju korisnika više ne bi bio neophodan samo broj telefona.

Kako navodi WABetaInfo, ova funkcija prisutna je u novoj beta verziji WhatsApp-a, ali još uvijek nije poznato na koji način će funkcionisati.

Prema beta verziji, polje za korisničko ime biće smješteno u podešavanjima, u opciji “profil”, ali još uvijek nema zvaničnih najava da li će to zaživjeti i postati dio konačne verziju aplikacije.

Ukoliko dođe do uvođenja korisničkog imena, taj potez neće biti pretjerano iznenađujuć, s obzirom na to da neke slične mreže već imaju tu opciju. Jedna od njih je Telegram. Ipak, bio bi itekako pozitivan, jer se time podiže nivo personalizacije, a česte se i kritike na račun nivoa zaštite privatnosti u WhatsApp-u. Takođe, očekuje se da bi na ovaj način mogao biti smanjen broj slučajeva curenja korisničkih podataka.

Naime, ako bi fukcija bila jednaka kao u aplikaciji Telegram korisnici bi mogli da sakriju broj telefona, i da budu aktivni samo preko korisničkog imena.

Aplikacija u vlasništvu kompanije Meta ne prestaje da unapređuje svoje funkcije. Podsjećamo, WhatsApp je nedavno predstavio funkciju Chat Lock, koja korisnicima omogućava da “zaključaju” određene chat-ove, koji se zatim čuvaju u posebnom folderu dostupnom samo nakon biometrijske identifikacije, skeniranja otiska prsta ili lica, ili unošenja trenutne šifre. Kada je Chat Lock aktiviran, zaključani chatovi se skrivaju u notifikacijama.