Samsung pravi telefone od reciklirane ribarske mreže

Samsung je dobio SEAL nagradu za uspjehe u održivom poslovanju ove godine, i to za jedan poseban projekat.

Južnokorejska kompanija uspjela da od iskorištenih i odbačenih ribarskih mreža stvori reciklirani materijal za svoje Galaxy uređaje. Materijal je pokazao izuzetne performanse.

SEAL nagrada se dodjeljuje svake godine, a žiri čine stručnjaci za održivost i životnu sredinu, odgovornost, ekologiju i korportivno upravljanje. U konkurenciji su uvijek najuspješnije i najuticajnije inicijative u opisanim oblastima, a nagrađuju kompanije koje na najbolji način podstiču napredak u ekološkom domenu.

Samsung je upravo nagrađen zbog toga što je napravio proizvod koji je održiv i što je svojim uspjehom inspirisao druge za proizvodnju ekoloških materijala za konkretne namjene, koji na taj način mijenjaju svijet nabolje.

Sungsun Park, izvršni potpredsjednik i direktor tima za istraživanje i razvoj u okviru odjeljenja za mobilno iskustvo kompanije Samsung Electronics, rekao da je Samsung-u čast zbog SEAL nagrade kao priznanja za napore u kreiranju recikliranih proizvoda i ostvarivanju uspjeha u tretiranju odbačenog plastičnog otpada.

Samsung nastavlja da ide putem održivosti i da nudi proizvode i inovacije u duhu otvorene saradnje u cilju još konkretnijih akcija u vezi sa klimatskim promjenama, rekao je on.

Mat Harni, osnivač SEAL nagrada, rekao je da se svake godine u okean baci 640.000 tona ribarske opreme. U bačene mreže se upliću morske životinje, a otpad oštećuje koralne grebene. Odbačene ribarske mreže spadaju u kategoriju iskorištene plastike koja je najštetnija i najviše rasprostranjena u okeanima.

Samsung je prvo počeo da koristi reciklirane odbačene ribarske mreže za Galaxy S22 seriju, a zatim u cijelom Galaxy programu, uključujući tablete, laptope i slušalice.