Predstavljen OnePlus 11 Concept, telefon “plave krvi”

Na ovogodišnjem Mobile World Congresse-u (MWC) u Barseloni kompanija OnePlus predstavila je svoj novi proizvod – moćni smartfon koji će u prodaji naći pod nazivom OnePlus 11 Concept.

S obzirom na to da je curenje informacija o ovom telefonu u posljednje vrijeme privuklo veliku pažnju javnosti, ne čudi veliko interesovanje za štanda kineske kompanije.

Potrebno je naglasiti da OnePlus 11 Concept nije uređaj namijenjen za masovnu proizvodnju, naprotiv. Njegova namjena prije svega ogleda se u tome da pokaže kako funkcioniše Active CryoFlux sistem za hlađenje. Naime, radi se o sistemu tečnog hlađenja u zatvorenom krugu, koji je već zastupljen u kompjuterima, ovog puta specijalno prilagođenom za pametne telefone.

Kroz keramičku piezoelektričnu mikro pumpu tečnost kruži kroz splet mini cijevi između gornjeg i donjeg dijela telefona. Tečnost koja kruži preuzima dio toplote procesora i polako je otpušta pri povratku ka mikro pumpi. Upravo zbog tih plavih linija koje se vide na njegovoj zadnjoj strani prozvan je telefonom “plave krvi”.

Iz kompanije OnePlus tvrde da ovaj sistem može smanjiti temperaturu uređaja za 2,1 stepen, a tokom punjenja za 1,6 stepeni, što omogućuje brže vrijeme punjenja.

Ostale karakteristike ovom modela su uglavnom estetske. Uređaj ima providno zakrivljeno staklo na zadnjem panelu, što korisniku pruža pogled na djelimično osvijetljen Active Cryoflux sistem. Na zadnjem dijelu, oko sistema kamera, nalazi se okrugli svjetlosni panel koji, zajedno sa plavim cjevčicama, čini ovaj telefon vrlo atraktivnim.