Facebook redizajnirao video player

Facebook uvodi redizajnirani video player, koji omogućava vertikalne snimke preko cijelog ekrana, slično TikTok-u.

To se odnosi na sve vrste video snimaka, uključujući kratke video snimke, duge, kao i uključenja uživo.

Cilj nadograđenog playera je da pojednostavi iskustvo gledanja i dijeljenja video sadržaja.

Facebook je do sada, u zavisnosti od vrste uređaja, prikazivao horizontalne snimke, a sada će player prema zadatim postavkama prikazivati video snimke u okomitom položaju, iako će korisnici moći pristupiti opciji za gledanje sadržaja preko cijelog ekrana u vodoravnom položaju, što im omogućuje okretanje za gledanje u pejzažnom načinu.

Iz ove Meta-ine platforme navode da je odluka o davanju prioriteta okomitom video formatu koji se pokreće putem pametnih telefona došla jer je uočena promjena u praćenju videa, gdje se većina gledanja sada odvija na mobilnom uređaju.

Facebook-ov player će se najprije pojaviti na iOS i Android uređajima u SAD-u i Kanadi prije nego što se proširi globalno u mjesecima koji dolaze.

Poboljšano iskustvo reprodukcije videa potencijalno bi moglo pomoći Facebook-u da privuče pažnju i mlađih korisnika. Već postoje nagovještaji da mladi ljudi počinju ponovno otkrivati Facebook.

Izvještaj NBC Newsa pokazao je da Generacija Z pojačava “Facebook poke” – davno zaboravljeni način pozdravljanja prijatelja. U martu je Facebook objavio da je, na primjer, u proteklom mjesecu zabilježio trinaestostruki skok korištenja ove opcije.