Meta uvodi obilježavanje AI generisanog sadržaja

Kompanija Meta objavila je da će AI generisani sadržaji na njenim popularnim društvenim mrežama Instagram, Facebook i Threads imati posebnu oznaku.

Na taj način, kako navode iz kompanije, žele omogućiti korisnicima da razlikuju autorske sadržaje od onih koji su nastali korištenjem vještačke inteligencije.

Funkcija koju uvode automatski će ukazivati korisnicima da je neki sadržaj napravljen uz pomoć AI tehnologije. Kako bi svi korisnici bili obaviješteni, oznake će se pojavljivati na svim jezicima koje podržavaju pomenute platforme.

Iz Meta-e navode da je njihov cilj da ova mogućnost obilježavanja AI generisanog sadržaja ne bude usmjerena samo na fotografije koje su nastale pomoću MetA-nih AI alata, nego i pomoću AI alata drugih kompanija, poput  OpenAI-a,Google-a i Adobe-a. Takođe, poručuju da idu ka tome da na taj način budu obilježeni i audio i video sadržaji na njenim mrežama.

Planiraju uvesti funkciju pomoću koje korisnici mogu označiti kada objavljuju AI generisani video ili audio sadržaj, čime daju signal kompaniji da im da oznaku o porijeklu sadržaja.

Označavanje sadržaja izmijenjenog pomoću AI alata biće obaveza korisnika, inače će biti sankcionisani.