Pametna pjena donosi revoluciju u robotici

Najnovijim istraživanjima robotika se sve više razvija, a posljednji u nizu izuma jeste pametna pjena

Pjenasti materijal koji pomaže robotskoj ruci da osjeti predmete oko sebe, a pritom se može i sama reparirati, primjenjivaće se prije svega u prostetici.

Na istraživanju već dvije godine rade singapurski naučnici. Oni predviđaju da bi se ovaj materijal mogao početi primjenjivati za oko pet godina.

 

Da bi se postigla senzacija koja podražava čulo dodira, u materijal ispod površine pjene dodate su mikroskopske metalne čestice i sitne elektrode. Metalne čestice se pod pritiskom počinju skupljati i time se mijenja njihovo električno svojstvo.

To bilježe elektrode povezane sa kompjuterom, koje zatim šalju signal robotu. Signali su dovoljno sofisticirani da bilježe i jačinu i mjesto pritiska.

„Kada pomjerim prst u blizini senzora, on mjeri promjene mog električnog polja i u skladu s tim reaguje na moj dodir“, rekao je naučnik Benjamin Tee.

Jedna od trenutno najbitnijih dobrobiti ovog istraživanja jeste to što će korisnici proteza, zahvaljujući pametnoj pjeni, moći intuitivnije upotrebljavati svoje robotske ruke prilikom hvatanja predmeta.

Pogledajte kako izgleda primjena ovog revolucionarnog materijala: