Stvoren robot koji raste kao biljka

Iako smo navikli da svi roboti imaju manje-više sličan izgled, kreativni naučnici sa Univerziteta u Minesoti osmislili su novi dizajn i funkcionalnost u robotici.

Robot kojeg su osmislili je napravljen tako da može da se razvija i “raste” kao biljka, sa mehanizmom koji omogućava kretanje kroz osjetljiva i nedostupna mjesta. Predviđeno je da se koristi u medicini, konkretno prilikom ispitivanja gastrointestinalnog trakta ili vaskulature u ljudskom organizmu.

Kroz otvor koji postoji u uređaju ekstrudira se (potiskuje) tečnost, a pomoću fotopolimerizacije ona se pretvori u čvrstu strukturu.

Čitav proces oponaša biološki način pomoću kojeg biljke dostavljaju materijal vrhovima stabljike i krajevima korijena, a robot će tako lakše doprijeti do dijelova organizma koji su teško dostupni.

„Bili smo zaista inspirisani načinom na koji biljke i gljive rastu“, rekao je Metju Hausladen, istraživač sa pomenutog univerziteta. Kaže da su prepisali sistem kojim biljke i gljive dostavljaju materijal na ivične dijelove organizma, samo su ga napravili na inženjerski način.

Medicinska sfera bi bila izuzetno unaprijeđena ako bi došlo do široke primjene tzv. mekanih robota koji bi ispitivali meka tkiva bez opasnosti od povreda ili oštećenja koja postoje ako se koristi klasična čvrsta robotika.

Međutim, upravo osjetljivost, odnosno mekoća materijala, može imatii kontra-efekat. Manevrisanje takvim uređajem kroz neke dijelove tijela može biti teško i skoro nemoguće zbog uslova koji tamo vladaju.