Huawei Watch D stiže u Evropu

Huawei Watch D, prvi pametni sat koji mjeri krvni pritisak, predstavljen je u decembru 2021. godine, a sada je stigao do kupaca.

Prvobitno nije bilo očekivano da ovaj nosivi uređaj bude u prodaji van matičnog tržišta, ali je na kraju predstavljen međunarodnoj publici ovog maja, zajedno sa telefonom Huawei Mate Xs 2.

Određena je i cijena – 449 evra, ali ne i datum kada bi trebalo da se pojavi u prodaji. U obraćanju na IFA u Berlinu (Internacionalna izložba potrošačke elektronike) Huawei je objavio upravo pomenute informacije, ali ovih dana kompanija je zvanično otkrila da je Watch D ove sedmice stigao na njemačko tržište.

Huawei Watch D je pametni sat prilično standardnih karakteristika, ali se ističe jednim dodatkom – specijalnom vazdušnom pumpom, odnosno vazdušnim jastukom, tik uz kaiš, koja omogućava visokoprecizno praćenje krvnog pritiska.

U Huawei-u tvrde da su senzori mjerača izuzetno osjetljivi do donje margine od 3 mmHg (milimetar živinog stuba – jedinica za mjerenje pritiska). Sat ima i EKG senzor (elektrokardiogram koji mjeri srčane impulse) kao i uređaj Watch GT 3 Pro.

Razlog za kasnije pojavljivanje ovog uređaja na evropskom tržištu jesu birokratske procedure EMA – Evropske medicinske agencije, institucije koja nadgleda i daje dozvole za medicinske proizvode širom Evropske unije.

Prvo tržište je Njemačka, a možemo potvrditi da će i Italija uskoro dobiti Watch D. Zbog medicinskih dodataka (mjerača za pritisak) na pametnom satu svaka država u Evropi sama odlučuje da li će odobriti ovakav uređaj.

Ovo može potrajati, ali vjeruje se da će lansiranje u Njemačkoj ubrzati stvari i da će Huawei Watch D biti odobren i posljedično brže predstavljen na tržištima širom Starog kontinenta.

Bogat izbor pametnih satova možete pronaći u kompaniji m:tel.