Google stvara mapu za vozače EV vozila

Vlasnici električnih vozila više neće morati razbijati glavu o pronalaženju stanica za punjenje, jer Google stvara mapu i za vozače koji nemaju Tesla EV.

Naime, do sada su samo Tesla automobili imali riješen ovaj problem, jer oni sami bilježe broj zaustavljanja i na osnovu toga gdje idete računaju koliko će vam “goriva” ostati u bateriji.Od danas će električni automobili koji koriste Google softverPolestar 2 i Volvo XC40 imati unapređen sistem navigacije pomoću kojeg će njihovi vozači moći planirati punjenje vozila ali i pronaći najefikasniju rutu putovanja.

Nove Google mape za EV će računati i koliko vremena je  potrebno provesti na stanici za punjenje, a osposobljene su i da uzimaju u obzir vrstu punjača, kao i njegovu raspoloživost tokom trase putovanja.

Za vozače čiji električni automobil nije ni Polestar 2 niti Volvo XC40, neće biti dostupna opcija usklađenosti statusa baterije i blizine stanice za punjenje u realnom vremenu, ali će im na mapama biti vidljive sve stanice za punjenje električnih vozila koje se nalaze u krugu trenutne lokacije.

Budući da se radi o Google mapama, vozači će moći vidjeti prodavnice hrane i ugostiteljske objekte koji se nalaze u neposrednom okruženju stanica za punjenje.