Egzoskeletne “čizme” omogućavaju brži hod uz manje napora

Stručnjaci sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji stvorili su egzoskelet nalik čizmama, koji povećava brzinu, a smanjuje napor prilikom hodanja.

Nakon godina rada na sličnim projektima istraživači iz Laboratorije za biomehatroniku tog univerziteta otkrili su svoj prvi egzoskelet koji može biti od pomoći prilikom šetnje.

Ova “robotska čizma” ima motor koji „sarađuje“ sa mišićima lista noge, kako bi korisniku pružio dodatni pritisak pri svakom koraku. Razlika u odnosu na prethodne uređaje tog tipa je u tome što je kod ovog poticaj personalizovan zahvaljujući mašinskom učenju.

„Na traci za trčanje naš uređaj pruža dvostruko veću uštedu energije od prethodnih egzoskeleta. U stvarnom svijetu to znači značajnu uštedu energije i povećanje brzine hodanja“, kazao je stručnjak Patrick Slade. Kako navode sa Univerziteta, krajnji cilj je pomoći ljudima koji se otežano kreću, pogotovo starijima.

Ava Lakmazaheri, apsolventkinja u Laboratoriji za biomehatroniku, koja je nosila egzoskelet na testovima, navodi da je u početku potrebno malo prilagođavanje i navikavanje na „robosku čizmu“, ali da se već nakon 15 minuta hoda počinje osjećati prirodno.

„Hodanje sa egzoskeletima zaista čini korake mnogo lakšim“, kazala je ona.

Steve Collins, profesor mašinstva koji vodi pomenutu laboratoriju, pojasnio je da je glavna prepreka za efikasan egzoskelet u prošlosti bila individualizacija. Sada je i to riješeno. Testiranja su pokazala da je ušteda energije i povećanje brzine hoda sa novim uređajem zaista impresivno.

Robotska čizma omogućila je ljudima da hodaju 9% brže uz 17% manje energije potrošene po prijeđenoj udaljenosti, u poređenju sa hodanjem u normalnim cipelama, što je najbolji rezultat do sada, navode na Univerzitetu. Istraživački tim vjeruje da komercijalizacija ovog proizvoda slijedi u narednih nekoliko godina.