Predstavljen leteći automobil Xpeng X2

Xpeng eVTOL X2 je leteći automobil kineske proizvodnje koji je predstavljen na sajmu Gitex Global 2022 u Dubaiju.

Međunarodna komora Dubaija prvi put je predstavila, pred brojnim zvanicama, let i upravljanje ovom letjelicom.  Predstavljanje označava početak ere letećih automobila na kraćim dionicama, koji se oslanjaju na rješenja kreirana uz pomoć vještačke inteligencije.

Xpeng eVTOL X2 je električni dvosjed, koji liči na veliki dron. Sa dvije osobe pri polijetanju težak je do 760 kg, a bez vozača njegova težina iznosi 560 kg. Kao i svim letećim automobilima, let mu je za sada ograničen, u ovom slučaju na 35 minuta, a maksimalna brzina je do 130 km na sat.

Šasija Xpeng X2 autombila je napravljena od karbonskih vlakana. Ima osam električnih motora i isto toliko propelera. Za svaki slučaj, ugrađen je padobran koji je povezan sa okvirom automobila i uključuje se ako dođe do nepredviđenih okolnosti.

Xpeng je ranije predstavio nekoliko prototipova električnih automobila. T1 je predstavljen 2019. godine, a zatim i X2 2020. Xpeng X2 je peta generacija letećih automobila pomenute kompanije.

Osnovana 2014. od strane He Sjaopenga, Henrija Sija i He Taoa, Xpeng Motors je vodeća kineska kompanija za potpuno električna vozila i tehnologiju koja dizajnira, razvija i proizvodi inteligentne automobile koji su integrisani sa Internetom i koriste najnovija dostignuća u vještačkoj inteligenciji.

Kompanija pravi električna leteća vozila za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), predviđena za urbanu vazdušnu mobilnost (UAM). Sjedište je u Guangdžou.