Evropljani će od jeseni 2024. koristiti univerzalni punjač

Svi elektronski uređaji koji budu lansirani krajem 2024. godine moraće imati ugrađen USB-C utor za punjenje, jer će na snazi biti primjena univerzalnih punjača.

Tačnije, univerzalni punjač, odnosno jedinstveni punjač kojim će se puniti mobilni telefoni, fotoaparati, tableti, prenosive konzole, slušalice…., koristiće se od jeseni 2024. godine, odlučio je Evropski parlament.

Prema tom zakonskom rješenju, tim punjačem od proljeća 2026. puniće se i laptopi.

Prednosti ove odluke su višestruke.  Naime, pored toga što potrošači više neće morati posjedovati poseban punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni, smanjiće se i količina e-otpada. Podsjećamo, na prostoru Evropske unije svake godine na otpadu završi oko 11.000 tona punjača.

Stručnjaci navode da će se smanjenjem potrebe za kupovinom punjača za svaki uređaj ostvariti i značajne uštede, od čak 250 miliona evra godišnje.

Alex Agius Saliba, član Evropskog parlamenta, naglasio je će ova odluka pojednostaviti živote Evropljana te je podsjetio da su prije 12-13 godina postojale 33 vrste punjača samo za pametne telefone.

Naravno, da bi se mogli puniti istim punjačem, svi elektronski uređaji moraće imati istu brzinu punjenja. Važno je napomenjuti da se nova pravila neće primjenjivati na proizvode koji su se našli na tržištu prije uvođenja jedinstvenog punjača.

Takođe, s obzirom na to da se bežično punjenje sve više koristi, u naredne dvije godine Evropska komisija moraće da uskladi zahtjeve za interoperabilnost, kako bi se smanjila zavisnost potrošača o proizvodima jednog proizvođača.