Tesla Roadster dolazi 2023. godine

Ako se u međuvremenu ništa ne ispriječi na putu realizacije ovog projekta, Tesla Roadster dolazi 2023. godine, najavio je Elon Musk

Elon Musk je na svom Twitter nalogu potvrdio da Tesla Roadster dolazi 2023. godine. Ali samo ako u narednoj godini ne bude nepredviđenih okolnosti.

Naime, iako je u planu bilo da proizvodnja počne 2020. godine, pandemija je stopirala projekat.

Tada je najavljeno da će se sve pomjeriti za 2022. godinu. Problem je, međutim, nastao jer su mnogi kupci već položili depozit, i to 50 hiljada dolara za osnovni model, a 250 hiljada za model Founders Series.

„Ovo je bila godina superludih prekida u lancu snabdijevanja, tako da je svejedno ako imamo i 17 novih proizvoda – ne bilo načina da se oni distribuiraju“, rekao je Musk.

Tesla nije jedini proizvođač automobila koji se bori s pritiskom u lancu snabdijevanja. Drugi proizvođači automobila, uključujući Toyot-u i Ford, smanjili su obim proizvodnje kako bi se nosili s nedostatkom čipova.

Performanse Roadster-a

Roadster druge generacije najavljen je na velikom događaju u novembru 2017. godine. Tada je obećano da će osnovni model postizati brzinu od 0 do 95 km/h za nevjerovatnih 1,9 sekundi.

Pored toga, ovaj automobil će imati bateriju od 200 kWh te da će moći da pređe gotovo hiljadu kilometara po jednom punjenju. Za razliku od sličnih modela, imaće četiri sjedišta.

Kada je Roadster tek najavljen, njegove su performanse zvučale kao naučna fantastika. Ali u međuvremenu je stigao električni superautomobil koji već ima takve performanse: Nevera iz Rimac Automobila ima gotovo jednako ubrzanje.

Nevera je testirana u stvarnim uslovima i postavila je najbrže vrijeme na svijetu – četvrt milje za 8,52 sekunde. Ali sa cijenom od 2,44 miliona dolara, Nevera je i daleko skuplja.