TED Talk: Kako vam čulo mirisa pomaže da uživate u okusu?

Vid i sluh se većini ljudi čine kao najvažnija čula, ali ni druga ne treba potcijeniti. O tome u govoru na TED Talk-u govori doktorica Jen Gunter.

Ona priča o čulu mirisa, bez kojeg bi hrana koju svakodnevno jedemo bila bezukusna, što bi značajno uticalo na kvalitet našeg života. Ipak, jedno istraživanje pokazalo je da bi se ljudi, kada bi morali da biraju, najlakše odrekli baš tog čula.

Gunter navodi da o tome, ipak, treba malo bolje razmisliti.

“Ako volite hranu, trebalo bi da svom nosu date mnogo više zasluga zato što je naše čulo mirisa ono koje igra veliku ulogu u našoj sposobnosti da obradimo ukus”, kazala je ona. Naglašava da naša čula mirisa i okusa rade zajedno da bi nam pružila potpuno čulno iskustvo.

“Dakle, bilo da njušite karamelizovanu aromu kafe, smrad smeća ili trilion drugih stvari, vaš mozak tačno zna šta vam je pod nosom”, navodi ona. Ističe da mozak ne samo da pamti tu informaciju kao poseban miris, već može povezivati ​​osjećaje, poput zadovoljstva ili gađenja i drugih raspoloženja i emocija sa tim mirisom u budućnosti.

Poslušajte ovaj zanimljivi govor u kojem Gunter argumentovano dokazuje da je čulo mirisa zaista izuzetno bitno.