Stiže novi standard punjenja telefona i drugih uređaja

Wireless Power (WPC) predstavio je novi bežični standard punjenja uređaja koji nosi oznaku Qi2. Sistem nasljeđuje postojeći Q1 koji je u upotrebi duže od 13 godina i koji po načinu funkcionisanja liči na Apple MagSafe.

WPC želi da stvori jedinstven sistem za punjenje koji obuhvata širok spektar uređaja i kompatibilan je kako za Android uređaje tako i za iOS.

Qi2 funkcioniše na principu magneta i kalema za bežično punjenje, vrlo sličan sistemu u iPhone uređajima još od iPhone-a 12, ali ima Magnetic Power Profil koji će obezbijediti da Q2 puni uređaje maksimalno brzo i efikasno. Predviđeno je da se nakon uvođenja ovog standarda smanji količina elektronskog otpada koji uređaji prave, a standard bi trebalo da funkcioniše na modelima svih brendova.

“Važno je da će Qi2 u velikoj mjeri smanjiti otpad i uticati na ekologiju. Direktno će smanjiti probleme sa zamjenama žičanog punjača. Takođe, svi problemi sa svakodnevnim povezivanjem i uključivanjem i isključivanjem biće riješeni”, rekao je izvršni direktor WPC-a Paul Struhsaker.

Najavljeno je da će tokom ove godine biti predstavljeno prvo izdanje novog bežičnog standarda koji će podržavati punjenje snage 15W. Kasnije će doći standardi predviđeni za jače punjače, ali i omogućavanje bežičnog punjenja uređaja koji nemaju standardizovan oblik i kompatibilnost sa važećim punjačima.

Još uvijek nije otkriveno da li će Qi2 funkcionisati na onim uređajima koji sada koriste trenutni Qi i Apple MagSafe.