Ove makete koštaju više od pravih automobila!

Audi, Bugatti, Ferrari, Ford i druge ekskluzivne marke automobila nedostižni su za prosječnu osobu. Ali njihove makete koštaju više nego pravi automobil!

Možete li povjerovati da ove makete koštaju više od pravih automobila. Proizvodi ih kompanija Amalgam Collection.

Cilj je da se naprave u potpunosti vjerne reprodukcije najboljih automobila na svijetu. I vjerovali ili ne, potrebne su hiljade sati da se izrade. Tačnije, oko 2500 sati za automobil Formule 1 i 4500 sati za klasični automobil.

Sve je počelo 1985. godine, kada je firma osnovana, ali tek 1995. godine počinje se razvijati u pravcu onoga po čemu je trenutno prepoznatljiva. Tada je Formula 1 od njih naručila modele svojih automobila.

Ove makete koštaju više od pravih automobila1

S početkom dvijehiljaditih, kada su počeli da rade sa kompanijom Ferrari, posao je počeo nezaustavljivo da se razvija. Mnoštvo obožavatelja skupih limenih ljubimaca te kolekcionara bilo je zainteresovano da posjeduje maketu svog omiljenog auta. Zato makete koštaju više od automobila. Na primjer, 1:18 modeli koštaju oko 1000 dolara, dok se cijena 1:8 maketa kreće između 10.000 i 20.000 dolara.

S obzirom na to da su bliskoj saradnji sa proizvođačima, prvi dobijaju sve podatke i o najnovijim modelima. Pored toga, služe se digitalnim skeniranjem kako bi postigli nepogrešivu autentičnost u izgledu i materijalima.

Zato je na fotografijama nemoguće odrediti da li je riječ o pravom automobilu ili samo njegovoj minijaturnoj verziji. A to je zapravo i jedini pravi test uspješne reprodukcije modela automobila.

Pogledajte kako izgleda postupak izrade ovih maketa: