Novi Huawei patent: Selfie kamera ispod ekrana

Već nekoliko kompanija najavilo je proizvodnju telefona sa kamerom skrivenom ispod displeja, a autor posljednjeg patenta je Huawei

Osim nevidljive selfie kamere, tu su tri kamere sa stražnje strane, postavljene u vertikalnom nizu, dok se na dnu nalazi senzor. Patent sadrži dvije varijante ovog modela sa blago pomjerenom pozicijom kamera.

Huawei patent: selfie kamera ispod ekrana

Do sada je jedino ZTE pustila u prodaju pametni telefon sa selfie kamerom skrivenom ispod ekrana i uskoro će objaviti svoju drugu generaciju. Isto se očekuje od Samsunga, čiji Galaxy Fold3 tek treba da ugleda svjetlo dana, kao i od brenda Oppo.

Da li će ovaj patent biti inkorporiran na modele koje upravo očekujemo od brenda Huawei (serija P50), ili tek u nekim narednim serijama, to još uvijek ne možemo predvidjeti. Dobri poznavaoci uređaja ove kompanije smatraju da je ovdje vjerovatno riječ o telefonu srednje cjenovne kategorije te da dizajnom jako podsjeća na Honor X20 SE.

S obzirom na to da je kineska kompanija zbog restrikcija u SAD već morala da pomjeri „lansiranje“ najavljenih pametnih telefona na tržište, nije isključeno da će se dalji planovi razvoja takođe prolongirati.