Samsung-ov ekran od 13 inča može se proširiti na čak 17

Kompanije Intel i Samsung Display predstavile su novi koncept OLED ekrana za računare, koji se proširuje sa 13 na 17 inča.

Dimenzije ekrana povećavaju se jednostavnim pomjeranjem bočne strane okvira.

Prototip je otkriven nedavno, na Intel-ovom forumu za inovacije. Tada je  izvršni direktor Samsung Display-a, JS Choi demonstrirao kako ekran može da „poraste“.

„Najavljujemo prvi svjetski klizni ekran od 17 inča za računare. Ovaj uređaj će zadovoljiti različite potrebe za većim ekranom i prenosivošću“, rekao je on. Ovu inovativnu tehnologiju nazvao je „Slidable Flex“.

Dakle, iz ekrana čija je dijagonala 13 inča, povlačenjem na lijevu stranu, izvlači se dodatni ekran, čime se osnovni proširuje na 17 inča. Naravno, na mjestu „spajanja“, nema nikskvih promjena, tako da izgleda da se radi o „običnom“ ekranu veličine 17 inča.

Očekuje se da će se ovakvi mehanizmi koristiti za tablete, kako bi povećanjem ekrana korisnicima pružali veće mogućnosti.

Veliku pažnju privukla je i Choieva izjava da su sklopivi ekrani prošlost, jer bi to mogla biti sugestija zaokreta u toj sferi poslovanja kompanije Samsung. Šta se zaista krije iza toga, pokazaće vrijeme.

Iako je ovaj zanimljivi ekran stvoren saradnjom Intel-a i Samsung Display-a, još uvijek nema naznaka koji proizvod bi ga mogao prvi donijeti na tržište.