Lansiran Huawei nova Y90

Huawei je lansirao smartfon nova Y90, za koji tvrdi da će donijeti napredniji hardver, uglađeni dizajn i sveobuhvatno interaktivno korisničko iskustvo.

Tu je ekran dijagonale 6,7 izrađen u Huawei Edgeless FullView tehnologiji. Brzina osvježavanja do 90 Hz uz stopu uzorkovanja dodirom do 270 Hz. Okvir ekrana je tanak tek 1,05 milimetara i stoga je odnos ekrana i tijela telefona odličnih 94 odsto.

Telefon pokreće operativni sistem EMUI 12 sa Smart Living interakcijama, procesor je Snapdragon 680 4G, te donosi 128 GB skladišne memorije, uz RAM od 4, 6 ili 8 GB.

Uređaj podržava i automatsko prilagođavanje osvjetljenja ekrana, te e-ink način rada, kako bi pogodovao očima korisnika.

Sistem kamera pozadi ima tri senzora od kojih glavni ima rezoluciju od 50 MP. Dubinska i makro kamera imaju 2 MP, dok prednja kamera slika selfije u rezoluciji od 8 MP. Za bolji kvalitet fotografija tu je AI tehnologija koja se brine da fotografije budu kvalitetno osvijetljene.

Nova Y90 omogućuje da se na ekranu istovremeno prikazuje snimak koji snima prednja i zadnja kamera, kao i kontinuirano snimanje s obe kamere uz neprimjetno prebacivanje između prednje i zadnje.

Baterija donosi kapacitet od 5.000 mAh, uz 40 W Huawei SuperCharge brzo punjenje.  Samo 10 minuta punjenja telefona omogućuje do 3 sata igranja igrica. AI tehnologija brzog punjenja štiti USB priključak od pregrijavanja.