Muskovoj kompaniji dozvoljeno da testira čip na ljudskom mozgu 

Kompanija Neuralink, za izradu moždanih čipova, u vlasništvu Elona Muska, dobila je zeleno od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje prve kliničke studije na ljudima.

To je, kako prenose američki mediji, velika prekretnica nakon žustrih borbi za dobijanje odobrenja za vršenje eksperimenata na ljudima.

“Ovo je rezultat nevjerovatnog rada tima Neuralink-a u saradnji s FDA-om i predstavlja važan iskorak koji će jednog dana doprinijeti da naša tehnologija pomogne mnogim ljudima”, objavo je Neuralink.

Podsjećamo, Musk je od 2019. godine više puta najavljivao da će njegova kompanija za medicinske uređaje, osnovana 2016, započeti ispitivanja na ljudima za ugradnju moždanih implantata za liječenje teških stanja poput paralize i sljepila.

Ipak, Neutralik je tek početkom prošle godine zatražio odobrenje FDA-e za ovu vrstu istraživanja, ali je taj zahtjev odbijen, prenio je tada Reuters. FDA je tada ukazala na nekoliko mogućih opasnosti koje bi trebalo otkloniti prije početka ispitivanja na ljudima, prenosi Guardian. Među glavnima je litijumska baterija i opasnost od komplikacija i oštećenja moždanog tkiva prilikom vađenja uređaja.

Zeleno svjetlo FDA-e dolazi u trenutku kada američke vlasti traže da se ispita je li sastav panela koji nadzire testiranje na životinjama u Musk-ovoj kompaniji “krivac” za neuspjele eksperimente. Inače, Reuters prenosi da je kompanija prilikom eksperimenta iz 2018. godine ubila oko 1.500 životinja.