Koji preklopni telefoni su najpopularniji?

Svi veliki proizvođači telefona danas nude ili planiraju predstaviti telefone sa savitljivim ekranom, ali Samsung i dalje prednjači u ovoj kategoriji, pokazuju podaci i stanje na tržištu.

Tržište pametnih telefona sa savitljivim ekranom (foldable phones) se ubrzano razvija, s brojnim brendovima koji ulaze u igru kako bi osvojili dio ovog relativno novog tržišta. Međutim, Samsung, koji je jedan od pionira u ovoj industriji, ostaje neprikosnoveni lider.

Dok drugi proizvođači tek uvode svoje prve ili druge generacije savitljivih telefona, Samsung je već spremio petu generaciju svojih modela Flip i Fold to je nešto što ih čini liderom na tržištu u ovom segmentu.

Prema izvještaju Sammobile-a, samo u 2022. godini Samsung je isporučio više savitljivih telefona nego svi ostali proizvođači zajedno.

Statistička kompanija Canalis objavila je istraživanje koje pokazuje da je tržište pametnih telefona sa savitljivim ekranom u 2022. godini zabilježilo 14,2 miliona isporuka širom svijeta, pri čemu je samo Samsung isporučio više od 11 miliona uređaja.

Na drugom mjestu po isporukama nalazi se Huawei s nešto manje od dva miliona isporučenih telefona, a iza njega su Oppo, Vivo, Xiaomi, Honor i Motorola s ukupno samo 40.000 isporučenih pametnih telefona sa savitljivim ekranom.

Canalis procjenjuje da će se isporuke uređaja sa savitljivim ekranom u 2023. udvostručiti i dostići 30 miliona uređaja. Očekuje se da će tržište pametnih telefona sa savitljivim ekranom postati još zanimljivije i konkurentnije kada kineski brendovi ponovno lansiraju svoje sklopive uređaje izvan Kine, kako bi se suprotstavili dominaciji kompanije Samsung u ovom segmentu.

Honor je to već učinio ove godine sa svojim modelom Magic Vs.