Šta donosi promjena algoritma Youtube-a

Sa porastom popularnosti 4K rezolucije, AV1 algoritam za kodiranje video zapisa postaje sve značajniji, obećavajući bolji kvalitet na Android uređajima.

Iako je Google implementirao podršku za ovaj algoritam na mnogim uređajima, aplikacije moraju izričito zatražiti korišćenje nove funkcije. YouTube je odlučio da koristi AV1 kao podrazumijevani algoritam, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućih problema sa trajanjem baterije zbog nedostatka hardverske podrške.

Sa potražnjom za novom tehnologijom za obradu video zapisa, AV1 popularnost nastavlja da raste. Timovi koji se bave foto i video algoritmima u Google-u najavili su da će Android ubuduće koristiti AV1 algoritam poznat kao “libdav1d”. Iako će sva Android 12 uređaji dobiti softversku podršku za ovaj algoritam, YouTube će i dalje koristiti postojeći AV1 (libgav1) osim ako aplikacija ne zatraži korišćenje novijeg dav1d algoritma.

Prednost AV1 algoritma leži u očuvanju kvaliteta videa tokom kompresije, što mnogi korisnici s nestrpljenjem očekuju. Međutim, promjena može uticati na trajanje baterije starijih i srednjeklasnih uređaja koji nemaju hardversku podršku za AV1.

Ove promjene imaju za cilj poboljšanje kvaliteta streaminga, ali mogu izazvati zabrinutost kod korisnika starijih uređaja.