Huawei razvija sopstveni čipset

Kompanija Huawei u tajnosti i iza zatvorenih vrata testira sopstveni čipset.

Razvoj čipseta je skup proces i kompanije koje proizvode telefone obično koriste čipsete renomiranih proizvođača.

Izvještaji koje prenosi “Huweicentral” pokazuju da Huawei blisko sarađuje sa predstavnicima industrije poluprovodnika i da je angažovao partnere čije znanje i tehnologija mogu doprinijeti razvoju čipseta.

Međutim, nema potvrde kakav je tačno ovaj čipset ili kada će biti korišten, niti o tehnologiji samog procesora.

Prema informacijama koje cure iz kompanije, Huawei na razvoju čipseta radi u saradnji sa kompanijama iz Kine, što je takođe izazov jer na polju proizvodnje čipseta dominiraju kompanije iz SAD, Holandije i Japana.

Pretpostavka je da Huawei želi da uđe na tržište čipseta kao nezavisni igrač, ali i da će kineski proizvođači tehnologije u budućnosti vjerovatno i dalje igrati ključnu ulogu u razvoju kineske industrije poluprovodnika.

Većina pametnih telefona Huawei koristila je Kirin SoC čipove, koje je razvio HiSilicon – kompanija za proizvodnju poluprovodnika koja je u vlasništvu Huawei-a sa sjedištem u Kini. Od 2021. Huawei se najviše oslanjao na procesore koje je dizajnirao Qualcomm.

Nedavno je objavljeno da je i kompanija Samsung krenula sa izradom sopstvenog čipseta koji će pokretati uređaje njihove Galaxy S serije.