Google može da “dešifruje” doktorski rukopis

Svima nam je, nažalost, poznato kako “kreativan” može da bude doktorski rukopis na receptima za lijekove. Google je odlučio da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Prosječan pacijent muku muči da dešifruje šta je doktor napisao i koji lijek i kada bi trebalo da uzme.

Ovaj širom svijeta poznat i zastupljen problem bio je tema godišnje konferencije Google-a u Indiji. Iz kompanije je tada javnost obaviještena da Google sarađuje sa farmaceutima kako bi riješio problem doktorskog nečitkog rukopisa.

Po rješenju koje je Google predstavio, korisnici će fotografisati recept i aploudovati sliku, sve uz pomoć Google Lens alata, a fotografija će nakon toga biti obrađena, pa će Lens prepoznati i ispisati lijekove koji su navedeni u rukopisu.

Ova funkcija je samo dio šireg projekta u kojem kompanija pomaže zdravstvenim radnicima.

“Prepoznavanje rukopisa je pomoćna tehnologija za projekat digitalizacije pisanih medicinskih dokumenata koji uključuje farmaceute, ali nikakva odluka neće biti donesena samo na osnovu rezultata ove tehnologije”, ograđuju se iz Google-a.

Još nije poznat datum kada će funkcija biti omogućena za korištenje svima, a predstavljena je u Indiji jer ta zemlja ima najveći broj korisnika Google Lens-a, što i nije čudno s obzirom da se smatra da oko 500 miliona ljudi u jednoj od dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu, koristi usluge Google-a.