Galaxy Z Flip 3 ili iPhone 12: Koji biste izabrali?

Nešto potpuno drugačije od svega što je na tržištu ili nešto provjereno i klasično? Koji biste telefon izabrali: Galaxy Z Flip 3 ili iPhone 12?

I Galaxy Z Flip 3 i iPhone 12 imaju toliko prednosti! Ali nisu u potpunosti ujednačeni u svojim specifikacijama. Zato je najbolje da birate prema onim karakteristikama koje su vam najbitnije kad je riječ o pametnom uređaju.

Dizajn

Vrlo lako se možemo usaglasiti u tome da je Samsung serijom savitljivih proizvoda tržištu ponudio nešto sasvim drugačije. Savitljivi ekran daje dvije prednosti – dovoljno veliki displej, od 6,7 inča, na kojem možete komforno koristiti sve funkcije, ali i telefon koji stane u vaš džep.

S druge strane, Apple je proizvođač klasika među pametnim uređajima. iPhone je tradicionalno uvijek bio predvodnik kad je riječ o vrhunskim performansama. Ali u pogledu dizajna ne može se mjeriti sa novim Samsungovim telefonom.

Ekran

Tehnologije su dovoljno napredovale da je moguće proizvesti i savitljivi stakleni ekran! Dizajniran i izrađen tako da ga je nemoguće ogrebati, Z Flip 3 je svakako neprikosnoveno cool.

To je, doduše, možda i blagi kamen spoticanja ako imamo u vidu da je još uvijek riječ o novoj tehnologiji koja tek treba da prođe test otpornosti.

Performanse

I jedan i drugi telefon su, bez sumnje, vrhunski uređaji. Galaxy Z Flip 3 pokreće Snapdragon 888 SoC sa 8 GB RAM-a. iPhone se može pohvaliti da ga pokreće A14 Bionic.

Dobar start za nesmetan rad kako aplikacija tako i igrica bez obzira na to koliko su „zahtjevne“ u pogledu memorije.

Ipak, rekli bismo da iPhone 12 nosi malu prevagu budući da njegovi hardver i softver rade u saglasju koje Android teško može nadmašiti.

Kamere i baterija

Stražnja konfiguracija oba telefon donosi istu rezoluciju i čine je primarna kamera od 12 MP te ultraširoka kamera od 12 MP. iPhone 12 se ističe boljim kvalitetom videa jer može snimati do 4k sa 60 fps.

Galaxy Z Flip 3 posjeduje bateriju od 3300 mAh nasuprot bateriji od 2815 mAh koju koristi Apple uređaj. Međutim, i jedna i druga su podjednako dobre. S obzirom na veličinu Samsungovog displeja, njegova baterija je dodatno opterećena i troši se više nego kod iPhone-a 12. 

Zaključak

Galaxy Z Flip 3 ili iPhone 12? Odluka je teška jer je razlika zaista u nijansama. Ukoliko vaš budžet dozvoljava kupovinu jednog od ova dva uređaja, razmislite o nekoliko stavki.

Da li vam je bitnija praktičnost ili performanse? Volite li novitete u svijetu tehnologije ili radije birate klasiku? Da li ste više „samsungovac/ka“ ili vjerujete u nadmoć Apple-a? Posjetite stranicu mtel.ba i izaberite favorita!