ChatGPT najbrže rastuća aplikacija ikada


Chatbot ChatGPT je po brzini po kojoj stiče nove korisnike najbrže rastuća aplikacija u istoriji.

YahooFinance piše da je aplikacija iza koje stoji kalifornijska kompanija OpenAI, koja se bavi razvojem vještačne inteligencije, u januaru imala 13 jedinstvenih dnevnih posjetilaca dnevno. Broj je udvostručen u odnosu na decembar prošle godine.

ChatGPT se pojavio prije oko dva mjeseca, a podaci pokazuju da sada ima oko 100 miliona korisnika mjesečno, što je apsolutni rekord za aplikaciju koja praktično postoji “od juče”.

Autori se pozivaju da podatke servisa Similarweb, koji upoređuje različite aplikacije, sajtove i servise i po tim podacima ChatGPT je nadmašio druge brzorastuće aplikacije kao što su TikTok i Instagram. Poređenja radi, TikTok-u je trebalo devet mjeseci da dosegne 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno, a Instagramu dvije i po godine.

Analitičari UBS studija koji su pravili ovu analizu kažu da u 20 godina praćenja internetskog prostora nisu mogli pronaći primjer bržeg rasta među potrošačkim internetskim aplikacijama.

ChatGPT je aplikacija koja pomoću vještačke inteligencije generiše članke bilo koje vrste (eseje, poeziju, šale…) ili napise poput softverskog koda, po principu odgovaranja na upit ili izvršavanja naredbe. Izazvala je ogromnu pažnju otkad se pojavila i počela se masovno koristiti u različitim poslovima, ali je izazvala i zabrinutost zbog mogućnosti zloupotrebe za plagiranje i širenje dezinformacija.