Google Play omogućava da “skinete” dvije aplikacije istovremeno

Nova funkcija u Google Play prodavnici donosi značajno unapređenje u procesu preuzimanja aplikacija na Android uređajima, omogućavajući korisnicima da istovremeno preuzmu dvije aplikacije.

Ovo predstavlja korak naprijed u odnosu na prethodni sistem, koji je zahtijevao da aplikacije budu preuzimane jedna po jedna. Iako trenutno nije moguće istovremeno ažurirati više aplikacija, ova mogućnost bi mogla da bude uvedena u bliskoj budućnosti.

Google je testirao ovu funkcionalnost još od 2019. godine, a sada je počelo šire uvođenje ove opcije. Korisnici već primjećuju da se funkcija pojavljuje na njihovim uređajima, među kojima su i neki Pixel telefoni. Ipak, iako je cilj omogućiti višestruko preuzimanje aplikacija, trenutno je moguće izvršiti samo dva istovremena preuzimanja, dok se ostale aplikacije dodate na listu čekanja.

Ranije su insajderi sugerisali da će ova mogućnost omogućiti preuzimanje najmanje pet aplikacija istovremeno, ali za sada će korisnici moći preuzeti samo dvije aplikacije odjednom. Vjerovatno je da će Google u budućnosti unaprijediti ovu funkcionalnost, možda omogućavajući korisnicima da sami izaberu broj aplikacija koje mogu istovremeno preuzeti.

Trenutno, funkcija višestrukog preuzimanja ne obuhvata ažuriranje više aplikacija u isto vrijeme, već se i dalje ažuriranje vrši jedna po jedna. Ipak, podrška za istovremeno ažuriranje aplikacija bi bila praktična i korisna opcija, koju bi Google mogao uvesti u skorijoj budućnosti.

Da biste provjerili da li je nova funkcija dostupna na vašem Android telefonu, jednostavno pokušajte da istovremeno preuzmete dvije ili više aplikacija koje zauzimaju više memorije.