Kako da spriječite da Google snima ono što pričate

Google prikuplja audiozapise korisničkih aktivnosti na internetu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa pretraživačem, asistentom i mapama, kako bi poboljšao tehnologije prepoznavanja zvuka.

Međutim, nedavno je tehnički stručnjak otkrio “cheat code” koji, kako tvrdi, može da spriječi Google da bilježi aktivnosti korisnika na pametnim telefonima.

Korisnici mogu da prilagode svoj Google nalog tako što će odabrati odgovarajuće postavke u odjeljku “Podaci i privatnost” i na taj način blokirati pristup mikrofonu i kameri.

Prvo, otvorite aplikaciju Google i kliknite na “Manage your Google account”. Zatim idite na podešavanja podataka i privatnosti, potom na podešavanja istorije, i na kraju na “Aktivnost na webu i u aplikacijama”.

Pomaknite se nadole do odjeljka “Uključi glasovne i audioaktivnosti”, gdje ćete vidjeti plavu kvačicu. Da biste spriječili Google da vas “sluša”, potrebno je da poništite tu oznaku, odnosno da isključite kvačicu.

Kada je ovo isključeno, audio snimci glasovnih interakcija sa Google pretraživanjem, asistentom i mapama neće se čuvati na vašem Google nalogu, čak i ako ste prijavljeni, tvrde iz kompanije Google.