WearOS ima novu funkciju koja je važna za školarce

Google je najavio da Wear OS softver pametnih satova dobija novu funkciju “School Time” koja pruža mogućnost ograničavanja vremena korištenja sata.

Ova opcija namijenjena je školarcima, odnosno njihovim roditeljima.

Zahvaljujući njoj roditelji će moći ograničiti vrijeme koje djeca provode na ovim pametnim uređajima, što je jako važno, pogotovo dok su u školi. Takođe, moći će utišati uređaj tokom časova, kako ih ne bi ometao u radu.

Iz kompanije poručuju da će roditelji moći ograničiti rad aplikacija i obavještenja na dječjim pametnim satovima, što će biti korisno i za njih, ukoliko rade nešto važno dok su djeca u blizini i ne žele da ih išta ometa.

Dok pametni satovi i druga nosiva oprema postaju sve popularniji među školarcima, tehnološke kompanije poput Google-a, Fitbit-a i Apple-a rade na tome da obezbijede da njihovi proizvodi ne ometaju učenje i rad korisnika, odnosno da u tom smislu ne budu “štetni”.

Funcija “School Time” je već puštena, ali još uvijek nije razjašnjeno hoće li ona stići na sve uređaje sa Wear OS operativnim sistemom, ili samo na novije modele.