Facebook i Instagram imaju novi plan za korisnike u EU

Meta, kompanija koja stoji iza Facebook-a i Instagram-a, najavljuje novu opciju pretplate bez reklama za korisnike u Evropi. Ova inicijativa odgovor je na regulative EU.

Meta planira ponuditi korisnicima u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj opciju da koriste Facebook i Instagram bez reklama uz mjesečnu pretplatu.

Ova opcija pretplate bez reklama biće dostupna po cijeni od 10 evra mjesečno putem weba, dok će korisnici koji koriste iOS i Android aplikacije plaćati 13 evra mjesečno. Razlika u cijeni objašnjava se procentom koji Apple i Google uzimaju za plaćanja unutar aplikacije.

Važno je napomenuti da će podaci korisnika koji se odluče za ovu pretplatu ostati van reklamnih svrha. Trenutno, pretplata će pokrivati sve povezane naloge u korisničkom centru, ali od 1. marta 2023. Meta će naplaćivati dodatnih 6 evra za korištenje preko weba i 8 evra na iOS i Android uređajima za svaki povezani nalog bez reklama.

Ova promjena u pristupu dolazi kao odgovor na pritisak EU regulatora koji zahtijevaju izričitu saglasnost korisnika prije nego što im se prikažu ciljane reklame na osnovu njihove aktivnosti. Meta naglašava da korisnici i dalje mogu koristiti Facebook i Instagram besplatno, uz prikazivanje reklama.

Osim opcije pretplate bez reklama, Meta najavljuje i privremeno zaustavljanje prikazivanja reklama osobama mlađim od 18 godina na područjima gdje će biti dostupna opcija pretplate bez reklama. Ova promjena stupiće na snagu 6. novembra. Ranije ove godine Meta je već postavila strožije granice za podatke koje oglašivači mogu koristiti za prikazivanje ciljanih oglasa tinejdžerima.