Italija – Cingue Terre, najšarmantnija sela u Evropi

Nesporno, Italija je zemlja sa prelijepim mjestima, zemlja sa toliko šarma i neke zavodljive energije, čak i jezik i način života čine ovu zemlju poželjnom. Na primjer, svagdje na svijetu se kaže “ljenčarenje”, a ovdje se kaže “ljepota jer ne radimo ništa “ ili “dolce far niente”. Gdje god da se uputite, pronaći ćete neko šarmantno mjesto, ali ja sam u ovom tekstu odlučio da vam prikažem jedno mjesto koje mislim da ne smijete propustiti. U pitanju je Nacionalni park koji se nalazi na samoj obali mora.

Želim da vas upoznam sa jednim od najmirnijih mjesta na kojima sam bio gdje saobraćaj, gužva i žurba ne postoje. U pitanju je Nacionalni park Cinque Terre na Ligurijskog obali, zapadna Italija, u blizini čuvene luke Đenova. Ovaj park čine pet sela: Riomaggiore (Velika Rijeka), Manarola (mlin za maslinovo ulje), Corniglia, Vernazza i Monterosso (Crvena planina). Od 1997 godine je na kulturnoj baštini UNESCO. Ono što dovoljno govori o ovim mjestima, a i što je mene jako zainteresovalo je činjenica da do ovih mjesta se može doći ili brodom ili specijalnim vozom, nikako drugačije (nevjerovatno, zar ne).

Voz polazi iz mjesta La Spezia ili iz mjesta Levanto, zavisno iz kojeg smjera idete. Karta je 18 evra i vodi vas kroz sva mjesta, važi za čitav dan i možete se neograničeno voziti kroz mjesta. Ono što je najupečatljivije i što je mene fasciniralo je to što je svako mjesto ugrađeno u stijene (bukvalno živite pod ručnom) i to što je šareno, sve zgrade, kuće, restorani su u različitim i jarkim bojama, uz more i sunce. To su prizori koje nećete zaboraviti.

Razlog tom šarenilu je činjenica da su ovo ribarska i mornarska mjesta, svaka kuća je druge boje da bi umorni mornari mogli sa mora prepoznati svoju kuću, uz onu staru: „Svuda pođi, svojoj kući dođi.“

Pošto su u pitanju ribarska mjesta, možete probati fenomenalnu ribu, jednostavno spremljenu, a predivnu. Takođe za ljubitelje tijesta (kao što sam ja) možete naći dosta fokača, tijesta debljine oko 1,5 cm premazanih maslinovim uljem i dodacima kao pesto đenoveze. Po meni, najbolje su u Vernazzi na samom moru. Sad kad se skoncentrišem, mogu se sjetiti okusa.

Manarola je rezervisana za sladolede, a tu je moja djevojka ekspert. Tvrdi da su fenomenalni, tako da vrijedi probati. Nakon kvalitetnog ručka, red je da se počastite čašom kvalitetnog Chianti vina. To ćete učiniti u Cornigli, jedna od naljepših vina ove sorte se proizvode upravo u ovom mjestu. Kad se malo bolje zagledate u brda iznad sela, vidjećete vinograde i ljude u malim korpama nalik žičari, kako se uspenju i obrađuju vinograde.

Instagram ne smije da pati i zato da bi imali one sjajne fotke sa „oh“ efektom, potrebno je da krenete stazom koja vodi od Manarole prema Riomaggiore. Zove se staza ljubavi te čim se popnete na tu stazu, ispred vas će se naći savršen pogled na Manarolu i upravo tu nastaju one fenomenalne fotke, kakve ćete imati i vi.

Nadam se da sam vas zainteresovao, da je tekst od koristi i ako odete, pazite da se ne okliznete i upadnete u more (ne pitajte kako znam). Izaberite lijepu ekipu, neku dragu osobu sa kojom ćete podijeliti doživljaj ove ljepote, a vjerujem da ćete fotografije sa ovih mjesta željeti što prije podijeliti na svojim društvenim mrežama tako da ne zaboravite da uzmete m:tel roaming paket za Italiju da ne bi razmišljali o netu, a i poslužiti će vam za raspored voza u samom Nacionalnom parku.

Pisao: Zoran Matić