Instagram i Facebook dobijaju uslugu plaćene pretplate

Facebook i Instagram dobiće mogućnost plaćene pretplate pomoću koje će korisnici ove dvije platforme, između ostalog, moći verifikovati svoje naloge.

Novitet i početak testiranja verifikacije je najavio izvršni direktor Facebook-a i kompanije Meta Mark Zuckerberg.

Usluga će se zvati Meta Verified i prema njegovom pojašnjenju omogućiće svakome ko je uključi da verifikuje nalog ID-om, dobije plavu kvačicu, dodatnu zaštitu od lažnog predstavljanja/krađe identiteta od strane drugih naloga, a kada ste verifikovani direkno ćete moći kontaktirati korisničku podršku.

Verifikovani profili će, takođe, biti vidljiviji na mreži, a nova opcija neće uticati na profile koji su već verifikovani.
Pretplata neće biti namijenjena kompanijama, već samo osobama i to punoljetnim. Treba napomenuti da sve to neće uticati na korisnike koji žele da nastave besplatno da koriste Facebook i Instagram, pa platfome i dalje ostaju besplatne za korištenje.

Početna cijena usluge verifikovanja je 11,99 dolara mjesečno za veb, odnosno 14,99 (cijena je po servisu – jedna za Facebook, jedna za Instagram) za naloge koji koriste iOS i Android. Oni koji žele verifikaciju moraće priložiti i važeći dokument kako bi bili identifikovani, ali i fotografiju koja odgovara onoj na profilu.

Mogućnost da ovo isprobaju prvo će dobiti korisnici u Australiji i Novom Zelandu.

Pretplata podsjeća na sistem “plave kvačice” (Twitter Blue) koji je Ilon Musk uveo na Twitter, koja takođe omogućava provjeru i zaštitu identiteta i pristup korisničkoj podršci.