Google testira vijesti na početnoj stranici

Google, čuven po svojoj minimalističkoj početnoj stranici za pretragu koja se fokusira na osnovni zadatak, razmatra potencijalne promjene u nekim dijelovima svijeta.

Trenutno, u Indiji se sprovodi eksperiment koji transformiše klasičnu početnu stranicu za pretragu u stranicu sa vijestima, sličnu Bing-u i Yahoo-u.

Ova novost podsjeća na Google Discover, newsfeed prisutan u Google mobilnoj aplikaciji. Na ovoj eksperimentalnoj početnoj stranici, pored polja za unos pretrage, korisnici mogu vidjeti tekstualne vijesti, informacije i servisne podatke kao što su rezultati sportskih događaja, vremenska prognoza i informacije sa berze. Algoritam će odlučivati koje vijesti će se prikazivati na osnovu individualnih interesa svakog korisnika.

Važno je napomenuti da se trenutni eksperiment odvija u ograničenom okviru i ne znači nužno da će ovakva početna stranica postati globalni standard. Čak i ukoliko bude implementirana, mogla bi biti opcionalna, omogućavajući korisnicima da je aktiviraju samo ako to žele.

Google i dalje istražuje nove načine da unaprijedi korisničko iskustvo, a ovaj eksperiment predstavlja samo jedan od mnogih koraka u tom procesu. Među onima koje smo ranije izdvojili kao zanimljive aktivnosti koje sporovodi Google su i unapređivanje BardAI četbota te njegova integracija u Google Asistent, kao i uvođenje AI noviteta u Google Cloud.