Google Cloud donosi novitete bazirane na AI

Google Cloud je predstavio brojna poboljšanja u oblasti vještačke inteligencije (AI), potvrđujući svoju vodeću ulogu u tom sektoru.

Google Cloud, kompanija koja stavlja vještačku inteligenciju u središte svojih aktivnosti, predstavila je Vertex AI, sveobuhvatnu platformu za vještačku inteligenciju koja pomaže kompanijama da razvijaju aplikacije bazirane na AI tehnologijama.

Prema njihovim podacima, broj klijenata Google Cloud-a koji koriste generativnu vještačku inteligenciju u toku ove godine povećao se 15 puta. Iz ove kompanije tvrde da su donijeli demokratizaciju omogućavajući širokom krugu developera i poslovnim korisnikcima da iskoriste prednosti vještačke inteligencije.

Unapređenje Contact Center AI i Document AI aplikacija omogućuje korisnicima da brže postižu veću vrijednost sa novim funkcionalnostima kao što je sumiranje, pretraživanje i brže stvaranje chat i voice botova.

Pored toga, Google Cloud je najavio Google Foundation Models, obučene na obimnim podacima, omogućavajući kompanijama da koriste AI modele za različite zadatke bez potrebe za prethodnim prilagođavanjem. Google Cloud je najavio više porodica ovih modela, kao što su Codey, Imagen i Chirp, čime su postali dostupni kroz Vertex AI.

Unapređenja uključuju i produžetak dužine input tokena za Chat model Palm2, poboljšanja u kvalitetu generisanih slika i dodatak digitalnih vodenih žigova za AI generisane slike.